vineri, ianuarie 28, 2011

CENZURA TELEVIZIUNILOR

Aţi avut vreodată prilejul să vedeţi emisiunea Envoye special pe TV5 Europe?
E vinerea la 0pt seara şi are subtitrare în româneşte. Cuprinde 3-4 subiecte arzătoare, ilustrate prin reportaje excepţionale şi comentarii scurte, exacte, la obiect. Azi, unul dintre subiecte a fost viaţa în Haiti la şase luni după catastrofalul cutremur. Relatat profesionist. Tulburător, fără ură sau părtinire. Realitatea pură. Viaţa, aşa cum e. Nici nu vă vine să credeţi ce oameni frumoşi trăiesc în Haiti. Şi în ce mizerie de sărăcie. Chiar mai mare decît la noi. Pentru reconstrucţie au fost trimise în Haiti patru miliarde de euro, evaporate instantaneu nu se ştie în ce buzunare ale oficialilor. Sună cunoscut.
BTW. Dacă aş fi CNA, bine că nu sunt, în grila de programe retransmise de cablişti n-aş lăsa decît: TV5, Animal Planet, Discovery, posturile care transmit muzică şi gata. Fără TVR, OTV, Antene, Realităţi, Căcaturi, Căcaturi 2, Căcaturi 3, etc.

joi, ianuarie 27, 2011

MARILE VEDETE SE ÎNSCRIU LA CREDIDAM

În ultima lună s-au înscris la Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi nu mai puţin de 661 de formaţii şi 218 interpreţi străini.
Iată cîteva trupe tari, noi membre CREDIDAM: QUEEN, GENESIS, AC/DC, LED ZEPPELLIN, DIRE STRAITS, WHO, BEE GEES, IRON MAIDEN, DEPECHE MODE, JUDAS PRIEST, TAKE THAT, SWEET, SUPERTRAMP, STATUS QUO, BOYZONE. SUGABABES, SPANDAU BALLET, SEX PISTOLS, POLICE, MOTORHEAD, MORCHEEBA, EURITHMICS, CHEEKY GIRLS etc.

Şi cîţiva solişti, unu şi una: PAUL MC CARTNEY, ELTON JOHN, CELINE DION, CHRIS REA, ERIC CLAPTON, PAUL YOUNG, TINA TURNER, TOM JONES, GEORGE MICHAEL, NATALIE IMBRUGLIA, BONNIE TAYLOR, AMY WINEHOUSE, WILLI PRESTON, MIKE OLFIELD, KYLIE MINOGUE, SAMANTHA FOX, JAMES BLUNT, SHIRLEY BASSEY, JAMES ATKINSON şi tot aşa.

Dacă vreţi şi poze, pe goagăl cu voi. Fără autograf.
Mie-mi place că ditamai vedetele au încredere în capacitatea unei organizaţii româneşti de a le plăti ceea ce merită pentru că sunt difuzaţi de zor prin defuzoarele cluburilor şi barurilor din ţărişoara noastră. Doar că unii utilizatori dau din colţ în colţ cînd e vorba să-şi achite licenţele CREDIDAM, considerînd că Legea 8 e futilă.

CREDIDAM este unica organizaţie acredidată de guvern să colecteze de la televiziuni, radiouri şi de la utilizatorii care difuzează muzică sau imagini în spaţiul public remuneraţia cuvenită artiştilor români şi străini. Numărul artiştilor înscrişi la CREDIDAM a atins în luna ianuarie 2011 impresionanta cifră de 10545.
38 de angajaţi alimentează şi administrează conturile celor 10545 de membri.

Să v-aud comentînd, cîrcotaşilor.




marți, ianuarie 25, 2011

HALUCINANTA ROMÂNICĂ la 26 IANUARIE 2011

  • O babă din Prahova a vîndut terenuri de două milioane de euro, na, a cheltuit pentru mici necesităţi jumate din ei, na, şi restul de un milion l-a pus întro valiză pe care-a ascuns-o sub pat. Niscai hoţomani au aflat şi i-au şutit geamantanul, na. Cică i-a prins poliţiunea la graniţă, dar nu mai aveau la ei decît vreo 10 000 de euroi. Na. Şmecherii au declarat că i-au găsit într-o balastieră. De mîine îmi fac program de scotocit prin balastiere.
  • Peste 70 de parlamentari au afaceri de peste 258 de milioane de euro cu statul, conform ultimelor declaraţii de interese ale acestora. S-o creadă mutu că-s numai atîţia.
  • Blonda naţională l-a sunat pe domnul preşedinte al românilor în interes de serviciu ca să-l sfătuiască să nu se ducă la Iaşi de ziua Unirii. Băse i-a zis ba pe-a mă-tii, stai tu acasă, dacă ţi-e frică. Na.
  • La Mioveni, loganii şi dusterii s-au înfuriat şi l-au ridicat pe Traian Băsescu la rangul de erou al naţiunii, comparîndu-l cu Ceauşescu. Na. Dar noi nu putem fi atît de cruzi.
  • Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului primeşte două MIG-uri care n-au apucat să se înmormînteze singure. Parcă văd ce capele drăguţe vom avea curînd în faţa marii catedrale din Bacău, gata să-şi ia zborul spre ceruri, alimentate cu aghiasmă sfinţită în combinaţie cu ceară de lumînărică şi praf de anufură.
  • De ziua naţională a procesului lui SOV, subiectul se operează la gioale, na. Şi va lipsi, cu tot regretul, din sala de judecată.
  • Băsescu şi PDL au lăsat justiţia română în haos, zice Victoraşul pontos. Ai lui au lăsat-o în ceaţă şi nu s-a mai supărat nimeni.
  • Marişica Aştefănoaie, tînăra de 26 de ani care tot face horă cu preşul nostru cel măreţ, zice că şefu a ieşit din horă mai repede ca de obicei, ca să ajungă la Focşani. Să-l fluiere şi ăia, na. Cam masochist şef avem.
  • În timp ce ungurii din Ungaria le-au oferit nemților de la Mercedes terenul gratis, pentru a construi o fabrică de mașini, ungurii din România au pretins ceva mangoţi. Lu grupul Daimler-Benz i s-a părut egsagerat, na. Ecsagerat, dacă n-aţi înţeles, na. Ai dracu nemţi.

luni, ianuarie 24, 2011

SĂ HUIDUIM BINE


De parcă s-ar uita Dumnezeu la noi. Şi-ar face deodată o minune să ne scape de sărăcie, de umilinţă, de golănie, de răutate. Şi-ar da pensiile nenorocite înapoi. Şi-ar ieftini medicamentele. Şi-ar întinde autostrăzi de-a lungul şi de-a latul patriei. Şi i-ar întoarce din străinătăţuri pe românii deştepţi care trăiesc fără România.
De parcă s-ar uita Dumnezeu la noi. Aşa şi-au huiduit românii de ziua Unirii preşedintele cel ales să-i reprezinte şi să-i apere. Cel ales. Cel mai bun, mai cinstit, mai deştept şi mai vizionar dintre noi. Cu lacrimi în ochi şi-au huiduit preşedintele, pe ritmul plîngăcios al imnului naţional. Disperaţi că preşedintele lor ales e dualist, mincinos, neputincios.
De parcă Dumnezeu n-are altă treabă decît să se uite la noi. După ce l-am ales pe Traian Băsescu drept cel mai bun, mai cinstit, mai deştept şi mai vizionar dintre noi.

duminică, ianuarie 23, 2011

MOTORUL CU ARDERE INTERNĂ





















Motorul meu cu ardere internă s-a supraturat pînă s-au înroşit pistoanele cînd, la provocarea unui cititor de la postarea cu actorii masculi, m-am apucat eu plin de avînt să fac şi un clasament al actriţelor adevărate. Alea care mi-au dat dulci fiori pe şira spinării, trăind pe ecran personaje suficient de credibile ca să mă facă să le iubesc. La bărbaţi, a fost simplu: zece vrei, iaca zece şi pa. La sexul femenin opus, treaba s-a complicat rău de tot. Păi, constat că-s douăzeci de muieri date dracului, nu neapărat în ordinea asta. Facem podiumul mai mare şi gata.
1. Meryl Streep
2. Jodie Foster
3. Nicole Kidman
4. Goldie Hawn
5. Barbara Streisand
6. Sophia Loren
7. Lisa Minelli
8. Sigourney Weaver
9. Jessica Lange
10. Julia Roberts
11. Ingrid Bergman
12. Catharine Hepburn
13. Marion Cotillard
14. Shirley Mac Laine
15. Jane Fonda
16. Isabella Rosselini
17. Simone Signoret
18. Gwyneth Paltrow
19. Sandra Bullock
20. Hilary Swank

Din păcate, prostul ăsta de blogger a făcut upload în ordine alfabetică. Dar, cum ele sunt unice, pot fi lesne identificate. Bagi clik pe image.
Crăp de ciudă că bătrîneţea urîţeşte femeile într-un hal fără de hal. E o nedreptate strigătoare la cer că bărbaţii mai arată a oameni şi la 70 - 80 de ani. Chiar dacă se scapă pe ei.

joi, ianuarie 20, 2011

ARTIŞTI CARE TREC ECRANUL

Am avut o plăcută discuţie cu un tip de 17 ani - eminent aspirant la o carieră în cinematografie, cu un arsenal impresionant de informaţii din domeniu, cu o memorie prodigioasă şi, mai ales, cu o minte lucidă de analist critic şi de bun simţ. Se numeşte, reţineţi, Mădălin Hâncu şi e elev la Colegiul Naţional Alecsandri.

Respectînd criteriul valorii decelate din totul a ceea ce înseamnă film (mesaj, idee, interpretare, emoţie, etc.), am stabilit lista mea de artişti mari, în ordinea de mai jos.
1. Jack Nicholson 2. Robert De Niro 3. Anthony Hopkins 4. Al Pacino 5. Tom Hanks 6. Dustin Hoffman 7. Harrison Ford 8. Morgan Freeman 9. Edward Norton 10. Jean Reno.

Da, sigur, subiectiv.
Pentru că eu am mai impus o noimă: să treacă prin ecran pînă-n mine.













Ia să vă văd care din ei nu s-a băgat în voi.

marți, ianuarie 11, 2011

O CARTE BUNĂ. FĂRĂ VRĂJEALĂ


Am citit pînă la capăt romanul "Nu ştiu cîte zile" de Stoian G.Bogdan. Mi-a luat doar 4 ore să-mi dau seama că autorul e bun al naibii. După ce, în 2009, prin vară a lăsat critica cu gura căscată şi a făcut-o să-i dea un premiu serios pentru poezie, omuleţul sparge topurile cu "o carte despre vrăjeala de doi lei şi despre corupţia la cel mai înalt nivel...", cum scrie Mihai Vakulovski pe coperta patru. (Mihai Vakulovski e fondatorul şi realizatorul revistei web „Tiuk”, nu Alexandru Vakulovski care a scris memorabilul "Pizdeţ", o carte superbă, fără fasoane şi prejudecăţi despre, poftim, cum se iubeşte în mileniul 3.)
Ei, bine, Bogdan, comăneştean de-al meu, crescut pe strada Parcului - paralel cu strada Avram Iancu, care-mi va purta numele cît de repede, de vreme ce acolo m-am născut:)) - face dovada unui prodigios talent al naraţiunii. Mi-a produs, cum se zice prin cronicile literare, o revelaţie. Povesteşte acţiunea, faptele, întîmplările cu un limbaj fără scrupule, frust, tensionat, alert. Face mişto de tot ce înseamnă melodramatic şi ironizează fără milă orice. Dar, în sinceritatea sa funciară are şi curajul autoironiei.
Lectura îţi dă prilejul să descoperi că derbedeul pe care l-ai cunoscut în primele pagini e deştept, simpatic şi sensibil.
Uite că el e singurul care-a oprit şi te-a luat în maşina lui scumpă la autostop, pe vremea asta cîinoasă. Pare un cocălar abject, dar e un domn care ascultă muzică clasică, iar judecăţile lui sunt ale unui om de mare caracter. Eroul are voinţa de a-şi schimba cursul vieţii prin propriile puteri.Dar care nu-şi uită datoria de fiu.
Tratează cu aparentă detaşare scenele violente, prea realiste pentru ochii pregătiţi să verse lacrimi. Printre rînduri pluteşte o mare doză de încărcătură emoţională care-l face simpatic din prima.
Deseori şmecherul din el ne face complice cu ochiul, jucîndu-se cu vorbele de dragul vorbelor, greşind sensul, repetînd cuvinte, amuzîndu-se, odată cu de ce-i poate scorni creierul, odată cu ştiitorul de carte, cu degetul pe delete. Îl şi vezi amuzîndu-se de nedumerirea cititorului care se aştepta ca autorul să apese tasta backspace. Dar el nu apasă nici delete nici backspace. Lasă textul aşa cum îi iese din mintea-i ageră şi pusă pe şotii lingvistice. Natural. Hai, fie, să zicem firesc.
Nu vă zic mai mult, că nu-i cazul.
Iar pe Stoian G. Bogdan îl salut cu toată bucuria.

FOTO: agentiadecarte.ro

marți, ianuarie 04, 2011

De doi bani presari

După ce şi-a luat zborul cu elicopterul de pe autostrada pe care n-a vrut-o, preşedintentele nostru, supremul, a dat azi explicaţii la Legea învăţămîntului. Adică a grăit naţiunii motivele care i-au declanşat promulgarea. Corect.
La final, a întrebat dacă ziariştii au întrebări, niciunul n-a avut, aşa că, şi-a luat pa.
Iar eu stau în poziţia de mirare, căci de vreo cinci luni de cînd e în discuţie viitorul învăţămîntului, tot felul de specialişti chestionează chestiunea, din toate poziţiile. Şi zic că legea asta e nasoală pentru viitorul naţiei. Numa că, în faţa ochiosului, pupezele cu douăşpe clase la seral pe post de întrebăcioase, trimise de moguli să-l ia la refec pe primul om, nu au întrebări.
Coioşii din presă se uită la tv. Şi comentează, cu sperma supremului scurgîndu-li-se pe buze.
Vreţi conclusion?
Aveţi grijă de copii!