luni, septembrie 05, 2016

ARGUMENTE pentru SALONUL DE FOLK&BLUES / Ediţia de toamnă 2016


Vocaţia folkului, bluesului şi poeziei în Bacău datează de mai bine de patru decenii. Băcăuanii aflaţi la cea de-a doua tinereţe îşi amintesc şi acum cu nostalgie, sălile pline cu spectatori entuziaşti care, de cele mai multe ori, cântau împreună cu artiştii aflaţi în faţa microfoanelor. Este de neuitat magia spectacolelor de muzică şi poezie susţinute de Cenaclul Artelor, de atmosfera prietenească creată în orele prelungite ale memorabilului spectacol “Jocul” care aduna în sala Casei de cultură, pe scena Teatrului de vară sau pe stadioane, sute şi sute de împătimiţi ai muzicii tinere. Florin Ţuţuianu, Doina Lungoci, Liliana Bejenaru, Florin Olaru, Camelia Ciuchi, Costel Miron, Mirela Atudorei, Costin Ursan, grupul Ad hoc, Puiu Georghiu, Florin Martin, grupul folk Balada din Oneşti, Florin Bejan, Andrei Almasi şi, mereu invitat de onoare, legendarul Gil Ioniţă, au încântat generaţii la rând cu piesele lor pline de sensibilitate, speranţă şi curaj. Acestora li se adăugau recitalurile poetice de mare vibraţie ale unui grup de talentaţi recitatori, laureaţi la toate marile concursuri de interpretare din ţară: Marina şi Dan Ivanovici, Ana Mengoni, Ştefan Severin, Dumitrel şi Nicoleta Grigoraş, Ion Goranda, Iulia Apostol.
Având în vedere tradiţie de peste 40 de ani a spectacolelor de muzică şi poezie în Bacău, precum şi succesul serilor culturale de acest gen organizate ocazional în diferite spaţii publice, Asociaţia CENASPER - Centrul Naţional pentru Sănătate Permanentă îşi propune organizarea unor festivităţi cultural-artistice sub genericul SALONUL MUZICII FOLK&BLUES, în zilele de 15,16, 17 şi 18 septembrie 2016, care să reînvie atmosfera romantică a anilor 80, cu participarea unor cunoscuţi cantautori din teritoriul muzicii de calitate şi a unor interpreţi valoroşi de poezie.
Până în prezent, au confirmat participarea peste 20 de interpreţi din toată ţara, între care amintim pe: Emeric Imre, Marcel Balan, Doina Lungoci Boană, Vali Răcilă, Adrian Sărmăşan, Arpad Domocoş, Magda Puşcaş, Ghiţă Danciu, Adi Beznă, Nicu Apaţeanu, Florin Ţuţuianu, Tibi Ioniţă, Iulian Cântea, Claudiu Ghinea, Marcel Radovici, Nicu Iftimie, Ion Moraru, Neica Trandafir, Cristi Ghinea, Mihai Teleagă & Harmonics, Grupul River.
SALONUL MUZICII FOLK&BLUES are ca scop readucerea în atenţia publicului a valorilor interpretative autentice, a muzicii şi poeziei de calitate şi este menit să creeze o punte spirituală între generaţii. Totodată, în epoca internetului, a manelelor a consumismismului şi a prostului gust, SALONUL DE FOLK&BLUES este un proiect menit să contribuie, prin calitatea manifestărilor şi a participanţilor, la armonizarea climatului social, la augmentarea gradului de cultură, la creşterea interesului pentru problemele sociale şi existenţiale cu care se confruntă o serie de categorii umane defavorizate.
Un aspect important îl constituie latura umanitară a manifestării, deoarece, fondurile provenite din sponsorizări şi donaţii care se vor constitui în beneficii după achitarea cheltuielilor de organizare, vor fi destinate copiilor defavorizaţi, prin achiziţionarea şi distribuirea de rechizite şcolare necesare în noul an şcolar.
Prin caracterul ei dominat de mesaje sociale sincere determinate de preocuparea cantautorilor pentru omul simplu aflat într-o relaţie din ce în ce mai stresantă cu istoria şi nedreptăţile sociale, pentru individul apăsat de problemele vieții cotidiene, manifestarea va atrage atenţia asupra indiferenței în fața problemelor economico-sociale, a violenței şi intoleranței, contribuind la armonizarea climatului social al comunităţii noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu